TKK → Arkkitehtuuri → ARKIT → Kurssit → A-9.1153
Valitse jokin esimerkiksi itse otettu valokuva, jonka väreissä, kontrastissa tai kirkkaudessa on korjattavaa. Palauta säätötasojen avulla muokattu tiedosto PSD-muodossa.
Photoshop toimii suurin osin tavallisten Windows- ja Macintosh-ohjelmien tapaan. File-valikossa ovat komennot uusien kuvien tekemiseen ja vanhojen avaamiseen. Edit-valikossa ovat tavalliset muokkauskomennot: Undo, Cut, Copy, Paste ja Clear. Ohjelman työkalupaletin alaosassa on kaksi neliöä, jotka osoittavat etu- ja taka-alan värit. Niitä kaksoisosoittamalla voidaan valita käytettävät värit. Klikkaamalla neliöiden vieressä olevia nuolia voidaan vaihtaa värit keskenään. Toisella puolella olevaa mustavalkoista kuviota painamalla voidaan vaihtaa värit mustaksi ja valkoiseksi. Osassa työkalupaletin työkalujen kuvakkeista näkyy pieni kolmio oikeassa alanurkassa. Painamalla näitä hiiren vasemmalla napilla noin sekunnin ajan päästään käsiksi samanlaisiin työkaluihin. Esimerkiksi lassotyökalun alla ovat polygonilasso ja magneettilasso.
Valinta-alueita voidaan muokata eri valintatyökaluilla ja painamalla alt- ja shift-näppäimiä hiiren klikkauksen aikana. Näin voidaan tehdä yhdisteitä, vähennyksiä ja leikkauksia valinta-alueilla. Valinta voidaan poistaa Select-valikon komennolla Deselect. Valinta-alueen sisältö voidaan maalata Edit-valikon komennolla Fill. Täyttäminen suoraan taustavärillä onnistuu Edit-valikon Clear-komennolla tai Delete-näppäimellä.
Monissa kuvankäsittelyohjelmissa kuvat koostuvat tasoista, jotka muistuttavat päällekkäin asetettuja kalvoja. Tasoilla voi siis olla läpinäkyviä ja läpinäkymättömiä osia. Photoshopissa tiedostoissa on usein alimmaisena taustataso, jolla ei ole läpinäkyviä osia. Lisäksi tasot voivat vaikuttaa alapuolisiin tasoihin muuttamalla kirkkautta, kontrastia, värejä ja muita ominaisuuksia. Näitä kutsutaan säätötasoiksi. Tasoja ja niiden järjestystä voidaan tutkia Layers-paletin avulla.
Tunneilla käytettiin Levels-, Curves- ja Hue/Saturation-tasoja. Voit kokeilla myös muita, esimerkiksi Color Balancea. Älä käytä Brightness/Contrastia.
Levels-ikkunassa näkyy kuvan histogrammi, joka osoittaa kuvan sävyjen jakauman. Jakauma muodostetaan luultavasti laskemalla R-, G- ja B-arvojen keskiarvot eikä valoisuuden mukaan. Lopputulos on kuitenkin suunnilleen sama, eli tummimmat sävyt ovat oikeassa reunassa, vaaleimmat vasemmassa reunassa ja keskiharmaa sekä vastaavat värisävyt keskellä. Histogrammin alapuolella olevilla kolmella kolmiolla voidaan osoittaa, mikä sävyistä esitetään mustana, valkoisena ja keskiharmaana. Jos kuvasta puuttuu sävyjä tummimmasta tai vaaleimmasta päästä, voidaan esimerkiksi siirtää kolmioita lähemmäs kuvaajan keskikohtaa siten, että kuvan vaalein sävy muuttuu valkoiseksi ja tummin sävy mustaksi. Riippuu kuitenkin käyttötarkoituksesta, mitä muutoksia kulloinkin kannattaa tehdä.
Levelsiä ja esimerkiksi myös Curvesia käytettäessä voidaan käsitellä erikseen kuvan punaista, sinistä ja vihreää kanavaa. Käsiteltävä kanava voidaan valita ikkunan yläreunan ponnahdusvalikosta.
© 2006 ARKIT - Teknillinen korkeakoulu - Helsinki University of Technology. Tämä materiaali on tehty arkkitehdin tietotekniikan opiskelua varten. Materiaalin osittainenkin kopioiminen sekä kaupallinen käyttö missään tunnetussa muodossa, digitaalisesti tai paperilla, on kielletty ilman tekijän lupaa. This material is ment for the study of architectural IT. Even partial copying or commercial use in any form, digitally or on paper, is strictly forbidden without the concent of the author.