TKKArkkitehtuuriARKITKurssitA-9.1153

A-9.1153 IT1 Tietokone arkkitehdin työvälineenä 2

Etusivu | Tehtävät ja aikataulu

H5 Adobe InDesign CS2:n perusteet

Tarkoituksena on luoda taitto-ohjelmalla taitto, joka sisältää tekstiä, tekstityylejä, kuvan sekä muita objekteja (esimerkiksi värillisiä laatikoita).

Dokumentin luominen

Valitse File-valikosta New Document. Paperikooksi otetaan haluttu koko tai syötetään käsin mitat.

Columns-kohdasta valitaan kuinka monta pystysaraketta tekstille halutaan ja mikä niiden välissä olevan tyhjän tilan leveys on (gutter).

Margins - sivun marginaalit.

Tekstin tuominen dokumenttiin

Kopioi (copy) jokin olemassa oleva teksti leikepöydälle ja valitse Indesignin työkalupaletista tekstityökalu (iso T). Klikkaa tekstikentän jotakin kulmaa ja “maalaa” alue, johon tekstiä haluat liittää. Tämän jälkeen liitä (paste) kopioitu teksti leikepöydältä tähän laatikkoon.

Jos teksti on pidempi kuin mitä laatikkoon mahtuu, ilmestyy laatikon oikeaan alanurkkaan pieni punainen plus-merkki. Sitä klikkaamalla saat loputkin tekstit näkyviin.

Tämän lisäksi dokumentin yläreunaan voi tehdä oman tekstilaatikon ja kirjoittaa siihen otsikon.

Tekstityylien luonti

Kuten Wordissa, myös Indesignissa kannattaa luoda tyylejä tekstejä varten. Harjoituksessa tulisi tehdä ainakin kaksi eri tyyliä ja käyttää niitä (esimerkiksi Otsikko ja Leipäteksti).

Avaa Paragraph Styles-ikkuna. Pientä nuolta klikkaamalla saat näkyviin valikon josta valitaan New Paragrah Style. Kirjoita tyylille jokin nimi, esimerkiksi Leipäteksti.

Kuvan tuominen

Kuva tuodaan dokumenttiin File-valikon Place komennolla. Selaa haluamasi kuva ja valitse Open. Tämän jäkeen klikkaa siihen kohtaan, johon haluat kuvan vasemman yläkulman tulevan.

Tarttumalla kuvan jostain kulmasta kiinni voit muuttaa kuvan kokoa, pidä tällöin Ctrl-nappia pohjassa. Pitämällä Shiftiä pohjassa kuvasuhteet säilyvät oikeina. Aseta kuva jonnekin, jossa se menee tekstin päälle.

Kuvan ja tekstin yhteispeli

Koska kuva menee nyt osittain tekstin päälle, asetetaan teksti kiertämään kuvaa. Valitse kuva ja ota Window-valikosta esiin Text Wrap-ikkuna. Eri säätöjä kokeilemalla saat tekstin kiertämään kuvaa halutulla tavalla.

Text Wrapin voi asettaa mille tahansa objektille. Jos halutaan tehdä vapaamuotoinen ”rajaus” voidaan sellainen piirtää esimerkiksi Pen-työkalulla ja asettaa Text Wrap tälle viivalle. Viivan saa näkymättömiin valitsemalla sille väriksi paperin.

Master-sivujen käyttö

Indesign sisältää tehokkaita työkaluja pitkien tai moniosaisten dokumenttien luomiseen. Näistä yksi on master-sivut. Master-sivuille voidaan piirtää kaikilla sivuilla esiintyvät objektit (esimerkiksi otsikko, sivunumerointi, värillisiä kuvioita jne.).

Tuplaklikkaa A-masteria ja piirrä jommalle kummalle sivulle jotain. Kun nyt tuplaklikkataan takaisin ”normaaliin” editointitilaan, huomataan, että äsken piirretyt asiat ovat kaikilla vastaavilla sivuilla (huomaa oikea ja vasen sivu aukeamasta!)

PDF-muunnos

Halutessa voidaan nyt muokattu tiedosto muuntaa PDF-muotoon. Tämä tapahtuu File-valikon Exportin kautta.

Ota pohjaksi jokin valmiista PDF-preseteistä.

General-välilehdellä voi säätää sivuja, jotka haluaa tulostaa sekä mitä kaikkea sisällytetään dokumenttiin. Tämän lisäksi valitaan pdf-versio.

Compression-välilehdellä voi vaikuttaa rasterikuvien tarkkuuteen pdf-dokumentissa.

Marks and Bleeds-välilehdellä voi valita tulostetaanko pdf:n ympärile leikkaamista varten merkintöjä (Crop Marks) tai muita merkintöjä.

Security-välilehdellä voidaan asettaa dokumentille salasanoja joko dokumentin avaamiseen tai muokkaamiseen.

Google