TKKArkkitehtuuriARKITKurssitA-9.1153

A-9.1153 IT1 Tietokone arkkitehdin työvälineenä 2

Etusivu | Tehtävät ja aikataulu

H4 Rasterikuvien yhdistäminen vektorikuvaan

Tarkoituksena on jatkaa viime viikolla tehtyä kuvaa lisäämällä kuvan taustaksi maisema ja etualalle mittakaavaihminen. Lisäksi kuvaan voidaan lisätä tehosteita.

Kuvan väriavaruuden muuttaminen

Koska nyt muokattavaa kuvaa tuskin tulostetaan missään vaiheessa, voidaan sen väriavaruus huoletta vaihtaa RGB:ksi. Tämän seurauksena saadaan suurempi joukko Photoshop-suotimia toimimaan. Muuttaminen onnistuu valitsemalla File-valikon alavalikosta Document Color Mode → RGB.

Esineiden värjääminen

Koska kuva on piirretty viivoilla, seinät, lattia ja esineet ovat paperin värisiä. Siksi kannattaa aluksi tehdä sopivan muotoiset täytteet edellisen kerran ohjeen mukaan. Esimerkiksi kynätyökalu on tarkoitukseen sopiva. Keskenään samanlaisten esineiden täytteet kannattaa laittaa samalle tasolle. Kuvan muokkaaminen on helpompaa, kun kokonaisten tasojen sisällöt voidaan valita kerrallaan.

Kuvan tuominen

  1. Valitse File-valikosta komento Place.
  2. Etsi sopiva kuva ja paina Place.
  3. Dokumenttiin ilmaantunut kuva kannattaa siirtää omalle tasolleen.

Kuvan kokoa ja asentoa voidaan muuttaa skaalaus- ja pyöritystyökaluilla. Nämä ovat työkalupalkissa kuudennet ylhäältä. Kaksoisosoittamalla paletin nappeja voidaan syöttää tarkat asteluvut.

Tehosteet

Reunaviivan ja taustan lisäksi piirtoelementteihin voidaan liittää muita tehosteita. Tämä onnistuu valitsemalla haluttu piirtoelementti ja valitsemalla haluttu suodin Effect-valikosta.

Valikon keskiosan listassa olevat suotimet ovat vektorisuotimia ja viivan jälkeen valikon alaosassa olevat Photoshopin suotimia. Illustratorissa suuri osa tiedosta on tietenkin vektorimuotoista, mutta otettaessa jokin Photoshopin suodin käyttöön ohjelma rasteroi valitun elementin automaattisesti suodinta varten. Elementtien muokattavuuteen tämä ei vaikuta; jos käyttäjä tekee muutoksia elementtiin, rasterointi ja suodatus tehdään automaattisesti uudelleen. Kuitenkaan vektorisuotimilla ei ole vaikutusta rasteroituun kuvaan. Jos vektori- ja rasteritehosteita halutaan yhdistää, vektoritehosteet on tehtävä ensin.

Tehosteisiin ja niiden järjestykseen voidaan vaikuttaa Appearance-paletin avulla; paletissa ylinnä olevat kohteet näkyvät piirustuksessa päällimmäisinä. Ikkunan yläreunassa näkyy, mitä on valittu, ja listassa näkyvät reunaviiva, täyte ja läpinäkyvyys. Kohteet voidaan raahata ikkunassa uuteen järjestykseen. Valittu kohde voidaan poistaa ikkunan alareunan roskakorinapilla. Sen vasemmalla puolella olevalla lehtiönapilla voidaan lisätä listaan uusi samanlainen tehoste. Myös täytteitä ja reunaviivoja voi olla useampia, mistä voi olla hyötyä, jos täytteen tai reunaviivan kopioon halutaan tehoste. Läpinäkyvyys ja maalaustapa vaikuttavat kuitenkin aina koko elementtiin. Seuraavat kaksi nappia poistavat kuviosta kaikki tehosteet paitsi täytteen ja reunaviivan, tai myös ne. Vasemmanpuoleisimmalla napilla voidaan valita, lisätäänkö tehosteet uusiin elementteihin vai ei.

Rajauspolku (Clipping path)

Osa tasolla olevista elementeistä voidaan rajata pois näkyvistä muokkaamatta itse elementtejä. Esimerkiksi taustakuvasta voitaisiin rajata pois se osa, joka ei näkyisi ikkunalasien läpi.

  1. Piirrä rajattavalle tasolle rajaava kuvio.
  2. Valitse kuvio.
  3. Valitse Object-valikosta Clipping Mask → Make. Vaihtoehtoisesti voit osoittaa Layers-paletin alareunan vasemmanpuoleisinta nappia.

Polku näkyy sillä tasolla, jonka sisältöä se rajaa. Polku voidaan valita ja sitä voidaan muokata. Tietoa kuvasta ei häviä.

Google