TKK → Arkkitehtuuri → ARKIT → Kurssit → A-9.1153
Tarkoituksena on erotella ArchiCADissa tuotetun kuvan viivat eri tasoille sen mukaan, mihin rakennusosiin ne liittyvät ja millaisia muokkauksia niille tehdään. Lisäksi kuvan viivojen värejä ja paksuuksia on syytä muuttaa, jotta kuvasta tulee miellyttävämmän näköinen. Tässä vaiheessa riittää siis olemassa olevan materiaalin muokkaaminen. Myös uusia täytteitä voi tehdä.
Kuva liittyy aiempaan visualisointikurssin tehtävään. Vektoripiirto-ohjelmille on kuitenkin käyttöä ennen kurssin tarkoitettua ajankohtaa.
Avaa h2.pdf Illustratorissa. Jos kaikki tarvittavat paletit eivät ole näkyvissä, niihin päästään käsiksi Window-valikon komennoilla. Ainakin tools, layers ja magic wand -paletteja tarvitaan. Jos paletit näyttävät tyhjemmiltä kuin niiden pitäisi, klikkaa paletin otsikon vasemmalla puolella olevia kolmioita muutaman kerran.
Viivoja ja muita objekteja kannattaa siirtää omille tasoilleen aluksi käyttäen jotakin niiden ominaisuutta kriteerinä. Tähän on useita työkaluja ja toimintoja.
Aina, kun on saatu valittua sopiva joukko viivoja, voidaan siirtää ne omalle tasolleen.
Kun viivat on jaettu tasoille niiden ominaisuuksien mukaan, voidaan helpommin siirtää viivoja edelleen tasoille järkeviksi kokonaisuuksiksi. Sopivia voisivat olla esimerkiksi seuraavat.
Viivoja voi edelleen jakaa tarkemmin niiden valinnan helpottamiseksi. Lamput voitaisiin esimerkiksi jakaa lamppujen reunaviivoihin ja ripustuslangan viivoihin.
ArchiCADista saatavat viivapiirrokset eivät useinkaan ole erityisen miellyttävän näköisiä. Värejä ja viivanpaksuuksia muuttamalla lopputuloksesta saadaan parempi.
Color-paletin vasemmassa reunassa on kaksi neliöä. Näistä vasemmanpuoleinen osoittaa taustavärin ja oikeanpuoleinen reunaviivan värin. Värit voidaan valita osoittamalla toista neliöistä ja sen jälkeen jotakin väriä paletin alareunassa. Vasemmassa alakulmassa oleva neliö merkitsee läpinäkyvyyttä. Toisenlaiseen värivalitsimeen päästään käsiksi, kun neliöjä kaksoisosoitetaan.
Viivojen paksuudet määritellään stroke-paletista. Weight-kenttään voidaan syöttää viivan leveys. Leveyden yksikkö on oletusarvoisesti pt, mutta luvun jälkeen voidaan syöttää myös jokin muu yksikkö, esimerkiksi mm. Lisäksi paletin napeilla voidaan valita viivojen päätteiden ja kulmien tyylit.
Viivojen pääte- ja ankkuripisteitä voidaan siirtää suoravalintatyökalulla.
Uusia viivoja voidaan piirtää kynätyökalulla (vasemmalla kolmas ylhäältä). Osoita kynällä paikkoihin, joihin haluat Bézier-käyrän ankkuripisteet. Jos pidät hiiren napin pohjassa, voit vetämällä sijoittaa käyrän kontrollipisteet. Käyrä voidaan sulkea osoittamalla alkupisteeseen. Kun kynätyökalu viedään käyrän pisteiden kohdalle, sen viereen ilmaantuu miinusmerkki. Nyt osoittamalla voidaan poistaa pisteitä. Vastaavasti voidaan lisätä pisteitä viemällä kynä käyrän päälle, kun kursorin vieressä on plusmerkki. Painamalla alt-näppäin pohjaan kynätyökalun kanssa voidaan siirtää yksittäisiä kontrollipisteitä. Näin saadaan käyrään kulmia.
© 2006 ARKIT - Teknillinen korkeakoulu - Helsinki University of Technology. Tämä materiaali on tehty arkkitehdin tietotekniikan opiskelua varten. Materiaalin osittainenkin kopioiminen sekä kaupallinen käyttö missään tunnetussa muodossa, digitaalisesti tai paperilla, on kielletty ilman tekijän lupaa. This material is ment for the study of architectural IT. Even partial copying or commercial use in any form, digitally or on paper, is strictly forbidden without the concent of the author.