TKK . Arkkitehtiosasto . arkit . kurssit . A-9.161 ja A-9.162 . Autocad
IT1 Johdatus Autocadiin
A-9.1161 ja A-9.1162 |
johdatus arkkitehticadiin . johdatus maisema-arkkitehtuurin tiedonhallintaan . arkit
Autocad-perusteet-oppikirja kurssikansiossa:
\\win.hut.fi\da\courses\A\9\162\general\Hut-AutoCAD 2006 perusteet.pdf
Kirjan voi kopioida itselle omaan käyttöön.
AUTOCAD 1
Asennus ja asetukset, ADT:stä Autocad:iin.
Autocad on vektorigrafiikkaan perustuvat suunnitteluohjelma. Vektorigrafiikan etuja on geometrian tarkkuus muokattavuus ja keveys. Autocadin päälle on rakennettu erityisalojen lisäohjelmia kuvaamaan mm. rakennusosia. Autocadissä piirretään viivoja ja kaaria, lisäohjelmilla seiniä ja maastoja.
Arkkitehtiosastolla on käytössä arkkitehtisuunnitteluun tarkoitettu Autodesk Architectual Desktop 2007 (ADT). Se sisältää myös paljaan Autocadin. Johdatus cad-kurssien alkupuolella opetetaan Autocadin perusteet. Kurssin loppupuolella arkkitehtuurissa opetetaan Archicadiä ja maisema-arkkitehtuurissa Autodesk Civil 3D:tä. Architectural Desktopia opetetaan kurssilla ADT:n perusteet. Archicadiä voi opiskella lisää kurssilla
ArchiCADin perusteet. Maisema-arkkitehtuurissa järjestetään paikkatietotekniikka- ja Microstation-kursseja.
ADT AUTOCADINÄ
ADT sisältää Autocadin. ADT voidaan käynnistää paljaana Autocadinä:
Start - Autodesk - Autodesk Architectural Desktop 2007 - ADT as Autocad 2007
TYÖSKENTELYTAPA
Autocadin perinteinen työtapa on kirjoittaa komennot ruudun alaosassa olevalle komentoriville (Command line). Käskyjen lisävalinnat tulevat myös komentorivin yläpuoliselle alueelle jota voi venyttää usean rivin korkuiseksi. Työskentelyn kannalta on tärkeää muistaa seurata mitä komentorivillä tapahtuu. Kun Autocad tuntuu jumittuneen, on usein syynä se että komentorivi tarvitsee komennon jatkaakseen. Esc-näppäimellä komennon antamisen voi katkaista. Enterillä komento hyväksytään. Komennot voidaan kirjoittaa kokonaisina tai lyhenteinä.
Useimmat komennot voidaan antaa myös ylävalikoista tai ikoneista. Myös silloin komentorivi seuraa käskyn suoritusta. Ikonivalikoita otetaan käyttöön painamalla hiiren oikealla näppäimellä tyhjää aluetta jonkun valikon vierestä.
PERUSASETUKSET
Komennolla options tai ylävalikosta Tools-Options... avautuu valintataulu, jossa määritetään tiedostojen ja hakemistojen sijainti, näytön asetukset, avaus- ja tallennusasetukset, hiiren oikean painikkeen asetukset sekä käyttäjäkohtaiset profiilit, joihin asetukset voidaan tallentaa.
Tee seuraavat asetukset TKK:n tietokoneilla
Luo z-asemalle kanstio z:\ADT
Kopioi kurssikansion 9\161\general :ista seuraavat kansiot omalle z:\ADT -kansioon
Plot Styles
Plotters
Template
Muuta autocadin asetuksista asetuskansiot näin:
Options: Files-välilehti
Printer Support file Path - vaihda seuraavat:
- Printer Configuration Search Path: Z:\ADT\plotters
- Printer Description File Search Path: Z:\ADT\plotters\PMP Files
- Plot Style Table Search Path: z:\ADT\plot styles
Template Settings:
- Drawing Template File Location z:\ADT\template
Automatic Save File Location:
z:\ADT\temp
Temporary Drawing File Location
z:\ADT\temp
Kun profiili täyttyy
Autodeskin ohjelmien profiiliin lisäämät asetukset voi yrittää siirtää z-asemalle. Seuraavalla työskentelykerralla z-asemalta siirretään asetukset takaisin profiiliin ennen autocadin käynnistämistä:
Start - Autodesk -
Move siirtää
Restore palauttaa
Jos nämä ei toimi, autodeskin ohjelmien profiiliasetukset tuhotaan:
Start - Autodesk - Clear..
UUDEN PIIRUSTUKSEN LUONTI
Uusi piirustus kannattaa aloittaa valmiiksi asetetun mallipiirustuksen eli Templaten avulla
(File>New>Use Template).
Aec Model (FIN ctb).dwt
pitää sisällään suomalaiset tyylit ja asetukset.
PIIRUSTUSKOHTAISET ASETUKSET
Tietyillä perusasetuksilla helpotetaan työskentelyä. Perusasetuksista tärkeimpiä ovat:
UNITS eli mittayksiköt ja yksiköiden esitystarkkuus (Format>Units)
LIMITS eli työskentelyalueen rajaus (Format>Drawing Limits)
SNAP eli kohdistimen askellusväli ja GRID eli apupisteverkko (Tools>Drafting Settings)
UNITS
Suomessa käytetyt asetukset:
Length: Decimal, Precision 0
Muut asetukset metreinä.
Huom! Precision ei vaikuta AutoCAD ohjelman laskentatarkkuuteen. Mitat eivät automaattisesti ole tasamillimetrejä, vaikka Precision olisi säädetty nollaksi. Piirrettäessä voi kytkeä vaikkapa millimetrin (1) suuruinen SNAP päälle, jotta piirto tapahtuu tasamillimetreillä.
LIMITS
Kuva-alueen rajaus voidaan tehdä jälkikäteen tai sitä voidaan muuttaa kesken työskentelyn LIMITS-komennolla (Format->Drawing Limits). Annetaan vasemman alakulman koordinaatit, esim. 0,0 ja oikean yläkulman koordinaatit esim. 50000,30000. Zoomaus ei kuitenkaan heti reagoi näihin rajoihin, vaan käyttäjän tulee tämän jälkeen antaa komento Zoom All, jos piirustuksesta halutaan näkyville uusien rajojen määräämä alue.
DRAFTING SETTINGS
Kytkintyyppiset asetukset saadaan päälle laittamalla rasti ruutuun ja snapin ja gridin suuruus voidaan syöttää niille varattuihin kenttiin. Tässä esimerkiksi kohdistimen pienin vapaa liike on 10 mittayksikköä ja apupisteverkko on 1000 yksikköä. Grid-pisteverkko ei tulostu paperille.
ORTHO JA OSNAP
Vaaka- ja pystysuuntaiseen piirtämiseen pakotetaan valitsemalla ORTHO päälle: F8. OBJECT SNAP tarttuu piirrettyihin objekteihin tiettyihin kohtiin, esimerkiksi päätepisteisiin tai keskelle. Tarttuvat kohdat määritellään valitsemalla OSNAP oikealla näppäimellä ja Settings. OSNAP:n voi laittaa päälle ja pois vaikka kesken piirron näppäimellä F3.
Pakotukset voidaan valita päälle ja pois päältä vaikka kesken käskyä F-näppäimillä ja komentorivin alapuolella olevasta valikosta. Oikealla näppäimellä valikosta pääsee pakotusten asetuksiin.
KOORDINAATIT
Koordinaatat piirustuksessa näkyy komentorivin alapuolella vasemmalla. Koordinaatit erotetaan pilkulla, desimaalit pisteellä. Useissa käskyissä sijainnin voi kirjoittaa reaalisena tai suhteellisena koordinaattina. Ensimmäinen on suhteessa origoon, jälkimmäinen suhteessa lähtöpisteeseen. Suhteellinen koordinaatti kirjoitetaan @-merkki alussa. Esimerkiksi viivan päätepiste voidaan kirjoittaa paikkaan 0,100,0 tai suhteessa viivan alkupisteeseen 100 yksikköä oikealle: @0,100,0.
© ARKIT - Teknillinen korkeakoulu - Helsinki University of Technology. Tämä materiaali on tehty arkkitehdin tietotekniikan opiskelua varten. Materiaalin osittainenkin kopioiminen sekä kaupallinen käyttö missään tunnetussa muodossa, digitaalisesti tai paperilla, on kielletty ilman tekijän lupaa. This material is ment for the study of architectural IT. Even partial copying or commercial use in any form, digitally or on paper, is strictly forbidden without the concent of the author. Last updated
30.01.2007
, Iivo Vänskä. |