TKK . Arkkitehtiosasto . arkit . kurssit . A-9.160 . sanasto

IT1 Tietokone arkkitehdin työvälineenä
A-9.160
etusivu . luennot . tehtävät . arkit-etusivu

Tietokonesanastoa

@

At-merkki. Muita nimiä apina, kissa, miu-mau, rujo-a, apinanhäntä, kissanhäntä.

\

Kenoviiva, eng. backslash. Suosittu merkki MS-DOS:issa. Käytetään mm. kuvamaan toisilleen alisteisia hakemistoja.

~

Matomerkki, engl. tilde. Käytetään UNIX ja WWW -järjestelmissä synonyymina käsitteelle "hakemistopolku kyseisen käyttäjän kotihakemistoon"

#

Risuaita. Number-merkki. Kuvaa määrää tai numeroa.

&

And-merkki. Muita nimiä et, ja.

*

Jokerimerkki, tähti, asteriski. Käytetään usein kuvaamaan mitä tahansa määrää mitä tahansa merkkejä. esim. rm * tuhoaa UNIXissa kaikki hakemistossa olevat tiedostot (varo!).

/

Kauttaviiva. Käytetään mm. UNIX, WWW ja Amiga-järjestelmissä kuvaamaan toisilleen alisteisia hakemistoja tai usein ohjelmointikielissä jakomerkkinä.

100BASE-X

Ethernet-parikaapeliversio, joka toimii nopeudella 100 Mbit/s.

10BASE-T

Ethernet-parikaapeliversio, joka toimii nopeudella 10 Mbit/s.

16-bittinen kuva

Kuvan bittitasojen (depth) määrä. Yksittäinen pikseli voi saada jonkun 2 potenssiin 16 eli 65536:sta arvosta eli väristä, kuvatiedostot ovat harvoin 16-bittisiä, sensijaan yleisemmin 16-bittisestä putkkaan näytön yhteydessä, jolloin näytössä on ns. 16-bittiset värit.

24-bittinen kuva

Kuvan bittitasojen (depth) määrä. Yksittäinen pikseli voi saada jonkun 2 potenssiin 24 eli 16777216:sta arvosta eli väristä. RGB- kuvissa yhtä värikomponettia (punainen, vihreä, sininen) kuvaamaan käytetään kahdeksan (256 arvoa per värikomponentti)

32-bittinen kuva

Kuvan bittitasojen (depth) määrä. Jos kaikki bitit käytetään värien määrittelyyn, mahdollistaa 4 miljardia väriä. Tavallisemmin 32-bittinen kuva on RGBA-kuva tai CMYK-kuva. Katso RGBA, RGB ja CMYK

3D

Kolmiuloitteinen. Three Dimensional

3D-skanneri

3D-dataa mittaustensa perusteella tietokoneeseen muodostava laite.

3U

Katso 3D.

8-bittinen kuva

Bittikarttakuvan bittitasojen (depth) määrä. 8-bittisessä kuvassa yksi pikseli voi saada jonkun 256:sta arvosta, jotka voivat olla joko värejä (indexed colors) tai harmaasävyjä (grayscale).

additiivinen

Väreistä putkktaessa värijärjestelmä, jossa valo on väreistä itsestään lähtöisin. Perusväreistä punainen, vihreä ja sininen muodostetaan muut värit. Esim. Tietokoneen ruutu. Katso RGB. Vrt. Substraktiivinen

ajuri

Katso Ohjain.

alias

Viitetiedosto Macintoshissa. Tiedosto, jonka tarkoitus on viitata tiedostoon, jonka alias se on. Aliaksen avaaminen on sama asia kuin avaisi alkuperäisen, mutta aliaksen tuhoaminen ei tuhoa alkuperäistä. PC:llä vastaava on Shortcut. Katso Shortcut.

alkio

Katso Objekti.

Alt-näppäin

Näppäin, jota pohjassa pitämällä yleensä muutetaan jonkun toisen näppäimen merkitys. Toiminta vaihtelee eri tilanteissa. PC-laitteessa on kaksi erilaista Alt-näppäintä: Alt ja AltGr. Macintoshissa Altia kutsutaan Optio-näppäimeksi, eikä oikealla ja vasemmalla Alt-näppäimellä yleensä ole eroa.

ANSI

American National Standards Institute. Yhdysvaltojen kansallinen standardointijärjestö.

AppleTalk

Applen verkkoprotokolla. Tietokoneiden ja oheislaitteiden keskustelustandardi paikallisverkkoihin.

application

Yleensä pieni apuohjelma. Esimerkiksi laskin.

ArchiCAD

Alunperin Macintoshille tehty unkarilaisen Graphisoftin valmistama arkkitehdeille tarkoitettu CAD-ohjelma.

archie

Ohjelma, jolla etsitään FTP-asemia.

ASCII

Tietokoneen kirjoitusmerkkimäärittely. Määrittelee 128 erilaista merkkiä, jotka eivät sisällä skandeja, eikä kaikkia erikoismerkkejä. Vielä varsin yleisessä käytössä. Katso ISO-Latin-1

ATM

Asynchronous Transfer Mode, tahdistamaton siirtotapa. Erittäin nopea tietoverkkojen siirtotekniikka, joka paikallisverkoissa voi olla 25, 51 tai 155 Mbit/s.

ATM

Adobe Type Manager. Ohjelma, joka muuttaa PostScript-kirjasimet näytölle sopivaan muotoon. Ilman ATM:ää saattaa Postscript-kirjasimet olla "legoisia" ruudulla tai tulostettaessa ei-Postscript-tulostimilla.

AutoCAD

Tekniseen piirtämiseen ja CAD-suunnitteluun AutoDeskin valmistama ohjelma

AutoLISP

AutoCADin ohjelmointikieli, jolla voidaan tehdä omia käskyjä ja makroja

B-spline

"Splaini". Sukua Bezier käyrille, mutta kolmiulotteisena. Katso NURBS.

bezier-käyrä

Matemaattinen käyrämuoto, jota monet vektoripiirto-ohjelmat käyttävät.

binary

Katso Binäärinen

binääriluku

Lukujärjestelmä, jonka kantaluku on kaksi ja jossa käytetään vain lukuja 0 ja 1.

binäärinen

Binäärinen tiedosto sisältää muutakin kuin ASCII-merkkejä. Yleensä kaikki tiedostonsiirto FTP:llä kannattaa tehdä binäärisenä, jotta kaikki tieto "menee läpi".

bit

Katso Bitti.

bitmap

Katso Bittikartta

bitti

Muistin perusyksikkö. Voi saada arvon 1 tai 0. Katso myös Tavu.

bittikartta

Pisteistä (eli pikseleistä) koostuva joukko, joka muodostaa kuvan. Usein nelikulmainen ja 1-bittinen. Bittikarttakuvaksi nimitetään myös yleensä tietokonekuvaa, joka muodostuu pikseleistä (eli ei ole vektorityyppinen kuva).

boole(a)n operaatiot

Boolen operaatiot esim. AND, NOT ja OR ovat usein tietokoneessa käyettyjä tiedon tai mallinnuksen loogisia operaatioita. Englantilaiset sanovat "boolelaiset" eli boolean operations.

bps

bits per second, bittiä sekunnissa. Käytetään ilmaisemaan mm. modeemien nopeutta.

bugi

Virhe ohjelmassa. Ohjelmoijien tekemä moka, joka voi aiheuttaa esim. ohjelman kaatumisen.

bump map

Mallinnusohjelmissa käytetty tekniikka, jolla bittikarttaa käytetään "syvyystekstuurina" aikaansaamaan 3D-pintaan näennäisiä pinnanmuotoja. Vrt. Displacement map.

byte

Katso Tavu.

CAAD

Computer Aideed Architectureal Design. CADin osaalue, jota on mm. tietokoneella arkkitehtuurimallinnus ja suunnittelu.

cache

Katso Välimuisti.

CAD

Computer Aideed Design. Tietokoneavusteinen suunnittelu ja muodonanto

cd

Monessa käyttöjärjestelmässä käytetty lyhenne sanoista Change Directory. Vaihtaa työhakemistoa.

CD-I

Compact Disk Interactive. Phillipsin määrittelemä CD-tekniikkaan perustuva vuorovaikutteinen kuva- ja äänijärjestelmä.

CD-R

Compact Disk Recordable. WORM asemilla kirjoitettava CD, johon voidaan kerran "polttaa" data. Varsin yleisiä nykyään.

CD-RW

Compact Disk ReWritable. Kirjoitettava CD, johon voidaan dataa "polttaa" ja pyyhkiä kuten tavallisia levyjä. Asemat yleistymässä, mutta itse CD-RW-levyt verrattuna CD-R-levyihin kalliimpia

CD-ROM

Compact Disk Read Only Memory.

CGM

Computer Graphics Metafile

CISC

Complex Instruction-Set Computer. Mikroprosessorityyppi, joka osaa suorittaa monia erilaisia toimintoja. Esim Intel 80286, 80386, 80486, Pentium ja Motorlola 68020, 68030, 68040. Katso myös RISC.

CLUT

Color LookUp Table. Värikartta. Esim. 256-värisessä (ei siis mustavalkokuvassa) voi olla CLUT. Voidaan ajatella kuvan palettina. Photoshopissa putkkaan indexed colorista.

CMYK

Painotekniikassa käytetty värijärjestelmä, jossa painokuva tai tulostus muodostetaan neljästä perusväristä: Cyan, Magenta, Yellow ja blacK. Tietokoneella käsiteltäessä CMYK-kuvat ovat yleensä 32-bittisiä. Katso substraktiivinen.

copy

Kopioida. Tarkoittaa usein tiedostojen kopioimista hakemistopuussa paikasta toiseen tai esim. eri tallenusvälineiden välillä.

cp

Unixin copy-käsky.

CSG

Constructive Solid Geometry. 3D-geometria, joka käyttää matemaattisia muotoja. Pallo on pallo, eikä polygoneista muodostuva palloa muistuttava objekti

Ctrl-näppäin

Control. Kontrollinäppäin. Käytetään erityisesti PC-koneissa. Esim. Ctrl-A on yleensä näppäinoikotie "Valitse kaikki". Käytetään myös UNIX-koneissa. Vastaa pitkälti komento-näppäintä Macintoshissa. Lyhennetään monesti manuaaleissa ^ merkillä tai Ctrl.

data

Käytännössä kaikki tietokoneen sisältämä ohjelma- dokumentti- ja käyttöjärjeslmätieto ym. on dataa. Ykköset ja nollat merkityksellisessä järjestyksessä. Yleensä tieto.

dir

DOS-käsky, jolla nähdään hakemiston sisältö.

Direct3D

Windowsin ohjelmallinen laajennus, jota monet 3D-pelit ja muutamat mallinnusohjelmat käyttävät/edellyttävät

DirectX

Windowsin ohjelmallinen laajennus, jota useimmat uudet pelit vaativat toimiakseen. Direct3D on osa DirectXää

displacement map

Kehittyineissa mallinnusohjelmissa oleva toiminto, jolla bittikarttaa voidaan käyttää muotoilemaan 3D-kappaletta "oikeasti". Vrt. Bump map.

dokumentti

Tiedosto, joka ei ole ohjelma. Esimerkiksi yksi kuva tai teksti(dokumentti)

domain

Yleensä Internet-osoitteen hallinnollinen "jako". Esim. tkk.fi

DPI

Dots Per Inch. Pistettä tuumalle. Millä resoluutiolla esim. tulostin pystyy tulostamaan tuumaa kohti tai montako pistettä on näytössä tuulmalla. Nykyään laserien tyypillinen resoluutio on esim. 600 dpi.

driver

Katso Ohjain.

DSP

Digital Signal Processor. Mikroprosessori, joka on erikoistunut digitaalisen signaalinkäsittelyyn. Tarvitaan vaativissa ääntä ja kuvaa käyttävissä sovelluksissa, kuten puhesynteesi ja puheentunnistus.

DWG

Drawing. AutoCADin oma tiedostomuoto.

DXF

Drawing Exchange Format. AutoCADin käyttämä CAD-tiedontallennusstandardi. Toimii monissa CAD-ohjelmissa tiedostonsiirtomuotona

E-mail

Katso sähköposti

emuloida

Aivan erilaisella tietokoneella saatetaan emuloida eli "matkia" toista tietokonetta niin täydellisesti, että mm. toiselle koneelle tarkoitettuja ohjelmia voidaan ajaa. Emulointi on yleensä varsin tehosyöppöä toimintaa.

EPS

Encapsulated PostScript. PostScript-sivunkuvauskielinen grafiikan tallennusstandardi, jossa usein on mukana bittikartta-näyttöesitys kuvasta. Vaatii tavallisesti Postscript -kirjoittimen tulostuakseen tarkkana. Yleensä EPS-kuvia ei voi muokata, mutta poikkeus on Freehandin käyttämä Editable EPS-formaatti.

esc-näppäin

Escape. Näppäin, joka on paljon käytössä MS-DOS-laitteissa (yleensä poistuminen tai lopetus). Ei määrättyä käyttöä Macintoshissa, paitsi uudessa OS X käyttiksessä toimii usein samoin kuin PC:ssä. UNIXissa saatetaan antaa komentoja painamaalla ensin esciä ja sitten kirjainta.

Ethernet

Ethernet standardin mukainen lähiverkko. Kaapelointina otkk tai paksu koaksaalikaapeli tai parikaapeli (parikaapeli käytännössä aina nykyään).

FAQ

Frequently Asked Questions. Yleensä jonkinlainen "perustietopaketti", joka sisältää käsiteltävästä aiheesta kaikkein "yleisemmin esitetyt kysymykset". Mitä? Missä? Kuka? Kuinka? jne. Kannattaa lukea. Katso RTFM.

Fast-SCSI

Optio, jolla SCSI-väylän nopeus kasvaa 10 MHz:iin. Katso myös SCSI ja SCSI-2.

FAT

File Allocation Table. DOS-laitteissa käytetty tiedostojärjestelmä..

faximodeemi

Modeemi, johon on yhdistetty telefax. Tällöin tietokoneelta voidaan suoraan lähettää ja vastaanottaa faxeja. Katso Modeemi.

filtteri

Tiedostosuodin. Ohjeman se osa, joka lukee "sisään" toisella ohjelmalla tehtyjä dokumentteja samalla "filtteröiden" sen sopimaan ko. ohjelman ominaisuuksiin. Esim. Word avaa WP:llä tehtyjä dokumentteja filtterin "läpi".

Finder

Macintoshin graafinen käyttöjärjestelmän käyttöliittymä, jossa dokumentteja ja ohjelmia voidaan käsitellä.

finger

Monipuolinen Unix-käsky, jolla pystyy Internetin välityksellä tiedustelemaan host-tietokoneilta esim. käyttäjien sähköpostiosoitteita. Ei toimi, jos vastaanottaja ei "osaa" vastata Finger-kyselyyn.

follow-up

Uutisryhmään jätetty viesti, joka on näkyvillä kaikille lukijoille. Tällainen viesti on vastaus toiseen uutisryhmässä olleeseen viestiin tai se muuten "jatkaa ajatusta". Vaihtoehto on mailata vastaus vain alkuperäisen viestin kirjoittajalle normaaliin sähköpostityyliin, eikä kaikille.

fontti

Katso Kirjasin

Freehand

Mm. Vektoreita ja Bezier-käyriä käyttävä 2D-piirto-ohjelma. Nykyään Macromedian valmistama

friissata

Jostain syystä esim. ohjelman tai koko koneen "jämähtäminen". Mikään ohjelmassa tai koneessa ei liiku tai tottele komentoja. Sukua kaatumiselle. Yleensä merkitsee jotain ikävää, kuten tallentamattoman tiedon menetystä.

FTP

File Transfer Protocol. Internetissä käytetty tiedostojen siirtotapa eli -protokolla.

FUNET

Finnish UNiversity and research NETwork. Suomen yliopistojen (ja muutamien muiden koulujen) välinen tietoliikenneverkko.

GB

Katso Gigatavu.

GDL

ArchiCADin 3D-kuvauskieli.

GIF

Kuvan tallennusmuoto.

gigatavu

Tietokoneen muistin määrämitta. On 1024 Megatavua, eli hyvin paljon. Katso myös Kilotavu ja Megatavu.

grid

Näkyvä tai näkymätön ruudukko, johon kohdistin tarttuu tai ei tartu.

Gt

Katso Gigatavu.

hakemistopolku

Hakemistopoluksi kutsutaan sitä "reittiä", jota on kuljettava koneen hakemiston päätasolta kyseiseen hakemistoon päästäkseen. Esim. Unix-kotihakemistosi polku voisi olla esim. /u/fs/opi/user/45/kayttaja

hakemistopuu

Tietokoneen hakemistojärjestelmän voidaan ajatella muodostavan puumaisen kuvion, jossa hakemistot ovat oksanhaaroja ja tiedostot lehtiä.

hardware

Koneen laitteisto, "hardis", "rauta".

heksadesimaaliluku

16 kantainen lukujärjestelmä, jossa luvut 10-15 korvaa kirjaimet A-F.

highlight

Kirkkaasti valaistu kohta (mallinnustermi rendausohjelmissa).

host

Yleensä Unix-tietokone. Isäntäkone, johon voidaan "logata" päätteellä ja jossa käyttäjällä on käyttäjätunnus. Esim. Alpha.

HTTP

Hypertext Transport Protocol. Käytetään World Wide Webissä sivujen kuvauskielenä. Katso myös World Wide Web.

hub

Keskitin. Laite, jossa on useita (parikaapeli) liittimiä. Käytetään verkossa laitteena, joka toimii keskuksena ja johon yksittäisitä laitteista (koneet, tulostimet, tms.) vedetään johdot.

hymiö

Smiley, smileyface, Netissä käytettävä "pehmennin", jolla varmennetaan viestin vaikeammin välittyviä asioita esim. sarkasmia. Vaikkapa lause: "Kissat pitäisi ampua", muuttuu radikaalisti, kun sen kirjoittaa "Kissat pitäisi ampua :-)"

hyperteksti

Dokumenttityyppi, jossa osa sanoista on "linkkejä", joista pääsee uusiin dokumentteihin.

IDE

Integrated Drive electronics. PC-koneissa käytetty standardi kiintolevyliitäntä.

IGES

Initial Graphics Exchange Specification. ANSI-standardin mukainen CAD-tiedostomuoto.

ikoni

Kuvake. Symboli, joka kuvaa Finderissä tai Windowsissa dokumenttia tai ohjelmaa ja ohjelmissa yleensä erilaisia työkaluja ja toimintoja.

Intel

Tietokoneiden mikroprosessoreja valmistava yritys. Mm. PC-laitteet käyttävät Intelin prosessoreja, tätä kirjoittaessa yleensä Pentium-tasoisia ja isompi numero on yleensä parempi: Pentium4 on nopeampi kuin Pentium2 prosessori.

Internet Explorer

Graafinen World Wide Web selausohjelma. Microsoftin valmistama.

IO

Input/Output. Syöttö/Tulostus. Yleistä tietokonejuttua.

IP-numero

Kaikilla Internetiin kiinnittyneillä laitteilla on oma individuaali IP-numero. Tämän numeron avulla laitteet viestivät keskenään. Numeron saa yleensä verkon omistajalta, esim. TKK:lla laskentakeskukselta.

IPX

Internet Packed Exchange. Novellin verkossa palvelijan ja työaseman välinen protokolla.

IRC

Internet Relay Chat. Internetin pulinaboxi, jossa ihmiset keskustelevat talkkailemalla ryhmissä.

ISDN

Integrated Services Digital Network. Digitaalinen monipalveluverkko. Puhelinliittymä, jossa voi olla kahdeksan laitetta. Tiedonsiirtonopeus 64 000 bps.

ISO

International Organization for Standardization. Kansainvälinen standardointijärjestö.

ISO-Latin-1

ISO-8859-1. Tietokoneen kirjoitusmerkistömäärittely, joka sisältää 256 erilaista merkkiä mm. skandit. On yleistymässä mm. vanhan ASCII:n ohi.

JPEG

Joint Photographic Experts Group. JPEG, JPG, JIF. ISO-standardi, joka määrittelee miten pakata valokuvatyypistä dataa pienenpään tilaan.

juuri

Tietokoneen hakemistopuun lähtö- eli juuritaso.

kaatua

Tietokoneohjelma saattaa kaatua, jos esim. sen sisäinen logiikka joutuu ennustamattomaan tai muutoin hallitsemattomaan tilanteeseen. Tällöin yleensä ohjelman suoritus keskeytyy ja mahdollisesti käsitelty tallentamaton tieto menetetään.

kaksoisosoittaa

Kohdistaa kohdistin/kursori johonkin tiettyyn kohtaan näytöllä ja painaa hiiren painiketta nopeasti kaksi kertaa peräkkäin.

kb

Katso Kilotavu.

kellotaajuus

Tietokoneen "syke" eli nopeus. Yksikkö MHz, joka kertoo mikroprosessorin laskentasykähdysten määrän sekunnissa. Yleensä 16-500 MHz.

kenttä

Yksi tietoalue, johon voidaan sijoittaa tietoa, esim kuvakenttä, nimi tms. Monta kenttaa muodostaa tietueen. Katso myös Tietue.

keskusteluikkuna

Ikkuna, josta ei pääse pois reagoimatta jollain tavalla siihen. Yleensä osoittamalla painiketta.

keskusyksikkö

Tietokoneiden nykyään koostuessa erillisistä osasista, se laatikko, jonka sisällä on prosessori.

kiinteä linja

Kiinteä verkkoyhteys Internetiin, joka yleensä on nopeampi kuin "tavallinen" modeemiyhteys.

kiintolevy

Kovalevy, yleinen ja nopea massamuisti. Kuin suurikapasiteettinen ja nopea kiinteästi koneen sisällä oleva levyke.

kilotavu

Tietokoneen muistin määrämitta. On 1024 tavua. Katsomyös Megatavu.

kirjasin

Tietokoneessa oleva tiedosto, joka kuvaa kirjasimen ulkoasun. Kun tiedosto asennetaan, koneessa "on" kyseinen kirjasin. Katso mm. Truetype

kirjoitin

Tulostin yleensä. Erityismerkityksessään matriisikirjoitin tai kiekkokirjoitin. Edellämainitut harvinaisia nykyään (paitsi pankeissa).

klikata

Katso Osoittaa

kohdistin

Usein vilkkuva merkki, joka näyttää tekstissä paikan, johon tai josta tekstiä lisätään tai poistetaan. Katso myös Osoitin.

Komento-näppäin

Näppäin Macintoshissa, jossa on hannunvaakuna ja uudemmissa näppäimistöissä myös omenan kuva. Käytetään yleensä samanaikaisesti toisen näppäimen kanssa, jolloin esim. Komento-A on "Valitse kaikki".

Komento-osoittaa

Osoittaa pitämällä komentonäppäintä (Hannunvaakuna) alhaalla.

kortti

Tietokoneeseen lisättävissä oleva piirikortti, joka tuo yleensä joitain lisäominaisuuksia esim. Äänikortti.

kovalevy

Katso Kiintolevy

kt

Katso Kilotavu.

kursori

Katso Kohdistin.

kuvake

Katso Ikoni.

käyttöjärjestelmä

Tietokoneen perusjärjestelmä, joka luo pohjan ohjelmien toimia.

käyttöliittymä

Käyttöjärjestelmän "päällä" toimiva systeemi, joka tekee käyttöjärjestelmästä esim. Graafisen.

layer

Katso Taso.

levyke

Yleinen tietokoneen tallennusväline. Tavallisesti 3.5 tuumaa leveä litteä "korppu", jonka kapasiteetti on 1.4 megatavua.

Linux

Suomalaisen Linus Torvaldsin alullepanema hakkereiden projekti, joka kehittää Unix-käyttöjärjestelmää PC-koneille.

LocalTalk

Applen paikallisverkko. Vakiona Macintosheissa. Aika hidas.

login

Käyttäjätunnus tai ylipäätään toimitus, jota myös sisäänkirjoittautumiseksi kutsutaan.

logout

Sisäänkirjoittaudutusta koneesta uloskirjoittautuminen.

LPI

Lines Per Inch. Rasteripisteiden tiheysmitta

ls

List. Unixin käsky, jolla nähdään hakemiston sisältö.

lynx

WWW-selainohjelma, joka kykenee näyttämään vain tekstimerkkejä. Käytetään usein TKK:llä telnet-pääteyhteydellä

LZW

Lempel-Ziv tyylinen tiedostojen pakkausalgoritmi.

MacOS

Applen valmistama käyttöjärjestelmä Mac-tietokoneille. Viimeisin versio MacOS X. Katso Finder ja linkki.

makro

Komentosarja, joka suoritetaan yhtenä komentona. Macintoshissa mm. MacroMakerin avulla voi luoda makroja tai Photoshopissa ns. actions-paletilla. Katso myös Objekti.

mallinnusohjelma

Tietokoneohjelma, jolla pyritään tekemään mahdollisimman realistisia ja valokuvamaisia mallinnuksia.

massamuisti

Yleisnimitys suuren kapasiteetin tallennusvälineille esim. kovalevyille

MB

Katso Megatavu.

megahertsi

Miljoonaa kertaa sekunnissa. Käytetään tietokoneissa ilmaisemaan nopeutta eli kellotaajuutta. Suurempi arvo on nopeampi.

megatavu

Tietokoneen muistin määrämitta. On 1024 Kilotavua. Katso myös Kilotavu.

Mhz

Katso Megahertsi.

Microstation

2D- sekä 3D-suunnittelu- ja mallinnusohjelmisto

MIME

Multipurpose Internet Mail Extensions. Sähköpostistandardi, joka mahdollistaa monimutkaisemmankin datan lähettämisen kuin vain ASCII tai ISO-Latin-merkkien sähköpostin mukana. Yleensä liitetiedostot siirtyvät MIME-standardia noudattaen esim. pine-ohjelmassa.

mittapalkki

Tekstinkäsittely ja piirto-ohjelmissa yleinen palkki ikkunan laidoissa, johon mitat on merkitty. Esim. Tekstinkäsittelyssä mittapalkilla on yleensä monta erikoistoimintoa.

MMX

Intel prosessorien (Pentiumien) versio, jossa on parannetut multimediaominaisuudet. Parannus tavallisiin n. 10-20% lisää nopeutta.

modeemi

Laite, jonka avulla tietokoneet voivat keskustella esimerkiksi tavallisessa puhelinverkossa tietoliikenneohjelman avulla tai ottaa yhteyden ns. Internet-palveluntarjoajaan, joka mahdollistaa yhteyden Internetiin.

Mosaic

Graafinen World Wide Web selausohjelma. Harvinaistunut. Katso Netscape.

Motorola

Tietokoneiden mikroprosessoreja valmistava yritys. PowerPC 603e ja 604e, G3 ja G4 prosessorit (Macintosh) ovat Motorolan valmistamia. Nimestään huolimatta PowerPC-prosessoreja ei käytetä PC-tietokoneissa.

move

Siirtää. Yleensä tarkoitetaan sitä, että tiedosto siirretään hakemistopuussa paikasta toiseen.

MPEG

Motion Picture Experts Group, MPG. Joukko ISO-standardeja, jotka liittyvät äänen ja kuvan pakkaamistekniikoihin. MPEG pakkausalgoritmeilla on mahdollista pienentää huomattavasti esim. digitaalisen elokuvan tai äänen tarvitsemaa tietomäärää.

MS-DOS

Eräs käyttöjärjestelmä. Käytössä IBM PC- ja "yhteensopivissa" laitteissa. Harvinainen nykyään.

mv

Unixin move. Katso move.

NetBEUI

PC:n lähiverkoissa usein käytettävä verkkoprotokolla. Käytetään usein silloin kun käytetään ns. Microsoft Networkia.

Netscape

Graafinen World Wide Web selausohjelma.

News

Uutisryhmät, keskusteluryhmät, newssit, nyyssit jne. Keskustellaan eri aihepiirien alaisuudessa asioista. Kuin julkinen sähköpostilista.

newsgroup

Yksi uutisryhmä, jolla on joku nimi, joka määrittelee mistä on puhe. Esim. alt.architecture.autocad.

NextStep

NeXT-tietokoneiden Unixin päälle rakennettu graafinen käyttöliittymä.

NURBS

Non-Uniform Rationa B-Splines. Spline-pohjainen 3D-muodon esitystapa, joka sopii hyvin monimutkaisten plastisten muotojen esittämiseen.

nurkkapiste

Kahva, monien ohjelmien objektien aktiviisena ollessa on nähtävissä ns. kahva, joka tavallisesti löytyy objektin nurkasta

näppäimistö

Yleisin syöttölaite

näytön päivitys

Kone piirtää näytön uudestaan. Kirjaimellisesti tämä tapahtuu esim. 60 kertaa sekunnissa, mutta yleensä tarkoitetaan, että käytössä olevaa ohjelmaa pyydetään "ajattelemaan näyttö" uudestaan. ArchiCADissä esim. Komento-R ja UNIX-ikkunassa Ctrl-L.

näytönohjain

Varsinkin PC-koneissa erikseen mainittava se osa, joka hoitaa näytön piirtämisestä ja päivittämisestä

objekti

Jokin ohjelmassa käytettävä kohde. Esim. CAD-ohjelman seinä, taitto-ohjelman kuva jne.

ohjain

Apuohjelma tai -tiedosto, joka säätelee tiedon siirtymistä laitteelta tai ohjelmalta toiselle. Esimerkiksi kirjoitinohjaimet Valitsija-apuvälineessä Macissa tai Widowsin Driverit.

ohjelma

Esimerkiksi Photoshop, Word tai ls-käsky ovat ohjelmia. Epämääräisesti määriteltynä jonkinlainen ajettava tiedosto, joka saa tietokoneen tekemään jotain tai luomaan ympäristön jonkin tekemiselle.

ohjelmisto

Usean ohjelman muodostama kokonaisuus.

olio

Katso Objekti.

opaque

Läpinäkymätön.

Optio-näppäin

Macintoshissa oleva näppäin, joka vastaa usein PC-laitteiden ALT-näppäintä. Symboli muistuttaa haarautuvaa rautatietä. Näppäin toimii kuten vaihto-näppäin, mutta isojen kirjainten sijasta saadaan erikoismerkkejä.

osoite

Sähköpostiosoite on kuin tavallinen katuosoite, joka vie sähköpostin oikean henkilön luettavaksi. Yleensä muotoa user@host.domain. Esim. risto@alpha.tkk.fi, jossa risto=user, alpha=host, tkk.fi=domain.

osoitin

Nuoli, risti tai muu symboli, joka liikkuu näytöllä hiiren liikkeiden mukaan.

osoittaa

Kohdistaa osoitin/kohdistin/kursori johonkin tiettyyn kohtaan näytöllä ja painaa hiiren painiketta.

Otax

Ylioppilaskunnan Unix-kone. Vähän kuin esim. Alpha. Alayhdistysten ja Otaxin uutisten tyyssija.

pakkaus

Keino, jolla digitaalista informaatiota voidaan tiivistää viemään vähemmän tallennustilaa. Esim. WinZip on pakkausohjelma, joka pakkaa tiedostoja. Yleensä tiedostot täytyy "avata" ennen kuin niitä voidaan uudelleen käyttää.

palvelin

Tietokone, joka on asetettu palvelemaan jossain suhteessa muita tietokoneita. Esim. tiesdostopalvelin saattaa olla muille tietokoneille tiedostopankki, josta muut voivat hakea tarvitsemaansa tietoa.

palveluntarjoaja

Firma tai yhteisö, joka tarjoaa jonkun ostettavan tietotekniikkapalvelun. Esim. Firma jolle soitetaan modeemilla ja joka yhdistää käyttäjän modeemipuhelun ajaksi Internetiin.

panorointi

Käytössä useissa CAD ja piirto-ohjelmissa. Siirtyä kuvassa.

parallel

Yhdensuuntainen, samansuuntainen, rinnakkainen.

password

Tunnussana. Henkilökohtainen tunnussana johonkin tietojärjestelmään/tietoon, jolla varmennetaan käyttäjän henkilöllisyys. Unix-koneissa edellytetään vaikeasti murrettavia salasanoja ja edellytetään suurta huolellisuutta salasanan varjelussa.

PCX

Windows Paintbrushin tiedostomuoto. Bittikarttamuotoinen.

perpendicular

Kohtisuora

phong shading

Pehmeä väritystekniikka, jonka on kehittänyt Phong BuiTuong 1975. Jokaisessa kuvan pisteessä muutetaan pinnan normaalia ja lasketaan sen väri. Tarkempi kuin Gouraund shading, mutta laskennallisesti raskaampi ja satoja kertoja hitaampi.

PhotoCD

Kodakin luoma CD-levyillä käytettävä valokuvien tallennusmuoto.

Photoshop

Suosittu Adoben valmistama kuvankäsittelyohjelma

PICT

Standardi graafisen tiedon esittämistapa Macintosh-ympäristössä. PC:ssä lyhennetään .PIC

piirturi

Kynää paperilla tietokoneen ohjeiden mukaan liikuttava laite, yleensä CAD-käyttöön tehtyä jälkeä tuottava. Nykyään suuria CAD-käyttöön tarkoitettuja mustesuihkutulostimia tavataan myös tottumuksesta kutsua plottereiksi tai piirtureiksi.

pikseli

Tietokonekuvan pienin muutettavissa oleva kuvapiste, jolla voi olla oma väri.

pine

Unix-ohjelma, jolla voi lukea sähköpostia ja uutisia.

piste

Point, Pt. Vanha kirjapainollinen mittayksikkö, jota käytetään monissa julkaisuohjelmissa ja muutenkin kertomaan esim. fontin koon. Yksi piste on 1/72 tuumaa.

plotteri

Katso Piirturi.

polku

Ks. Hakemistopolku

polygoni

Monikulmio. 3D-grafiikasta yleensä putkktaessa väritetty (mahdollisesti teksturoitu) kolmio.

Postscript

Adoben kehittelemä sivunkuvauskieli, joka on resoluutioriippumaton. Postscript kuva voidaan esim. tulostaa kulloisenkin tulostimen parhaalla resoluutiolla, jos se on Postscript-tyyppinen tulostin. Monet vektoripiirto-ohjelmat edellyttävät.

PowerPC

Applen, IBM:n ja Motorolan yhdessä kehittämä RISC-prosessoriperhe ja sen ympärille rakentuva tietokonearkkitehtuuri.

PPP

Point-to-Point Protocol. Mahdollistaa tietokoneen liittämisen Internetiin TCP/IP-protokollalla puhelinjan kautta.

printteri

Katso Kirjoitin.

prosessori

Tietokoneen "sydän", joka hoitaa laskennan

protokolla

Yhteyskäytäntö, liikennöintimenettely, jonka ovulla eri laitteissa olevat ohjelmistot liikennöivät keskenään.

puheentunnistus

Luonnolisen puheen tulkitsemista tietokoneelle.

puhesynteesi

Keinotekoisen puheen tuottaminen tietokoneella.

Pääte

Unix-maailmassa tietokone, jolla otetaan yhteys isäntäkoneeseen. On olemassa erikseen päätteinä toimivia koneita, mutta toki myös esim. Macilla ja PC:llä voidaan ottaa pääteyhteys isäntäkoneeseen (host).

QuickTime

Applen standardi dynaamisen tiedon esittämiseen. Esimerkiksi videokuva, animaatio tai ääni. Käytetään nykyään usein myös PC:ssä

radiositeetti

Valon sironta. Erittäin tasokasta jälkeä tekevä tapa laskea valon heijastuksia mallissa. Kaikki valon heijastuminen pinnoista otetaan huomioon ja tulos on sopivilla säädöillä hyvin realistinen. Raskas.

RAID

Reundant Array of Inexpensive Disks. Kiintolevysarja, jossa nopeus, koko ja/tai varmuus on erinomainen. Katso myös Kiintolevy.

RAM

Random Access Memory. Käyttömuisti piirikorteilla. Ajettavat ohjelmat tietokone pitää käyttömuistissaan. Muistin loppuminen saattaa estää konetta avaamasta lisää ohjelmia samanaikaisesti, käsittelemästä dokumenttia tai hidastaa konetta melkoisesti

rasterointi

Muiden värien ja sävyjen muodostaminen jostain väristä/väreistä yleensä pienillä pistemäisillä "palloilla", joiden kokoa vaihtelemalla muodostetaan illuusio sävykylläisemmistä ja vaaleammista kohdista. Sanomalehtikuva on hyvä esimerkki.

rautalanka

Katso Wireframe

ray tracing

Säteen seuranta. Korkealaatuinen randerointimenetelmä, jossa jokaista laskettavaa pistettä kohden lähetetään malliin säde, jota seurataan valoon. Raskas.

redraw

Katso Näytön päivitys.

rename

Nimetä uudelleen.

render

Älykäs väritys. Värittää malli/suunnitelma, sellaiseksi kuin se todellisuudessa näkyisi. Termin käyttö vaihtelee. Putkkaan useimmiten 3D-ohjelmien realistisimpien esitystekniikoiden tuottamisen yhteydessä

resoluutio

Erottelutarkkuus. Tietyllä pinta-alalla esim. paperia tai monitorin pintaa pystytään johonkin erottelutarkkuuteen. Yleensä paperilla yksikkö on DPI

Return

Kookas namiska näppäimistön (kirjainosan) oikeassa laidassa. Yleensä erikoismerkitys tyyliin: "OK", rivinvaihto, tiedon syöttö jne.

RGB

Kuvatyyppi ja värijärjestelmä, joka koostuu kolmesta perusväristä: Red, Blue ja Green. Tietokoneissa RGB-kuvissa yleensä 8-bittiä per komponetti (24-kaikkiaan) joka antaa 16777216 eri väriä ruutuun. Katso Additiivinen.

RGBA

Kuvatyyppi, jossa kolmen värikomponentin (RGB) lisäksi on mukana värin läpinäkyvyys eli Alpha. Yleensä 32-bittinen, jossa RGB-datan lisäksi on 8-bittinen "alfakanava".

RISC

Reduced Instruction Set Computer. Supistetun käskykannan tietokone. Mikroprosessorityyppi, joka suorittaa nopeasti yksinkertaisia eniten käytettyjä toimintoja. Esim. PowerPC-arkkitehtuurin MPC601, MPC603, MPC604, MPC620. Katso myös CISC.

rn

Unixin käsky, jolla voi nimetä tiedoston toisennimiseksi

ROM

Read Only Memory. Kestomuisti. Tietokoneella on yleensä ROM-muistissa valmistajan sille ohjelmoimia "peruskäskyjä", jotta aivan kaikkea ei tarvitse ladata kovalevyltä tai RAM-muistiin.

RTF

Rich Text Format. Eräs Microsoftin käyttämä dokumenttistandardi. Lähinnä tekstitiedon standardiin tallentamiseen.

RTFM

Read The Fucking Manual. Erittäin kohtelias kehoitus tutustua ensin kyseisen ohjelman/laitteen manuaaliin, ennen kuin lähtee esittämään tyhmiä kysymyksiä tai ihmettelemään muutoin sen toimintaa.

sarjaportti

Tietoväylä modeemien, kuvanlukijoiden, tulostimien, faxin yms. liittämiseksi tietokoneeseen. Hyvin yleinen standardi.

sarkain

Sarkainta käytetään mm. tekstinkäsittelyssä taulukoita tehtäessä, yleensä sarkainta eli tabulaattoria painamalla voi myös siirtyä kentästä toiseen mm. keskusteluikkunoissa.

SCSI

Small Comuter System Interface. Kiintolevyjen ja muiden oheislaitteiden tehokas liitäntäväylä. Nopeampi ja tehokkaampi kuin tavallinen PC:n sarjaliitäntä. Käytetään Macintoshissa aina, lisäkortilla PC:ssä. Katso myös SCSI-2.

SCSI-2

Small Comuter System Interface, versio 2. Kiintolevyjen ja muiden oheislaitteiden tehokkaan liitäntäväylän uudempi versio. Fast-SCSI ja Wide-SCSI optioilla nopeampi kuin tavallinen SCSI. Katso myös Fast-SCSI ja Wide-SCSI.

server

Serveri. Katso Palvelin.

shading

Varjostus ja/tai väritys.

Shift-näppäin

Katso Vaihtonäppäin.

SIMM

Single in-line Memory Module. Muistimoduli tietokoneisiin. Tyypillisesti eri koneet vaativat erilaisia SIMMejä, eri muotoisia ja eri nopeuksisia.

skandit

Skandinaaviset merkit, ääkköset. Tietokoneissa käytettävät skandinaaviset erikoismerkit. Suomessa åäöÅÄÖ.

skannaus

Jonkin tiedon lukeminen tietokoneeseen esim. kuvan skannaus skannerilla.

skanneri

Laite, jolla luetaan yleensä kuvia tai 3D-dataan digitaaliseen muotoon.

skripti

Vaikka ei olekaan aivan sama asia, katso Makro

SLIP

Serial Line Internet Protocol. Mahdollistaa tietokoneen liittämisen Internetiin TCP/IP-muodossa puhelinjan kautta. Yksinkertaisempi kuin PPP. Katso myös PPP.

snap

Katso Verkko.

software

Koneen ohjelmisto, "softa".

sovellus

Jonkin ohjelman päälle rakennettu ohjelma. Esim. AutoCAD ei ole sovellus vaan ohjelma, mutta Speedicon on AutoCADin sovellus (vertaa verbiä soveltaa).

substraktiivinen

Väreistä putkktaessa värijärjestelmä, jossa valo tulee ulkopuolelta ja heijastuu väripinnoista. Perusväreistä punainen, keltainen ja sininen muodostetaan muut värit. Esim. Vesiväreillä maalatessa tai CMYK-kuvissa

suodin

Katso Filtteri

suunnitteluohjelma

Suunnitteluun tehty ohjelma, jonka tarkoitus on tuottaa mittatarkkoja piirroksia. CAD-ohjelma on suunnitteluohjelma.

SVGA

Super Video Graphic Adapter. 800 x 600 resoluutiolla 60 Hz päivitettävä PC:n näyttötila.

symboli

Kuva, joka kuvaa jotain muuta. Katso myös Ikoni ja Objekti.

syöttö

Tiedon syöttäminen tietokoneeseen kirjoittamalla, skannaamalla jne.

sähköposti

Yleinen tapa käyttää Internet-yhteyksiä. Sähköpostiosoiteen perusteella voidaan lähettää postia muille Netin käyttäjille.

sähköpostilista

Joukko osoitteita, jotka on koottu jonkun nimen alle listaksi. Lähettämällä tälle nimelle sähköpostin, se lähetetään kaikille listalle oleviin sähköpostiosoitteisiin. Käytännössä joukon välistä sähköpostikeskustelua.

tab

Tabulaattori eli sarkain. Katso Sarkain.

tasaus

Tekstinkäsittelyohjelman perustoiminto, jolla saadaan testi tasattua toisesta ja "liehumaan" toisesta laidasta palstaa, molemmista (keskitettyä) ja tasattua palstarajoihin

taso

Kuin läpinäkyvä kalvo piirrustuksessa. Piirtämällä elementtejä eri tasoille, voidaan näytettäviä kalvoja valitsemalla saada samasta piirustuksesta erilaisa esityksiä.

taulukkolaskenta

Paljon käytetty ohjelmatyyppi, jossa lukuja tai muuta tietoa voidaan varstoida "soluihin" ja joiden väliin voidaan määritellä riippuvuussuhteita esim. yhteenlasku. Kun osatekijöiksi määriteltyja soluja muutetaan, uusi tulos lasketaan automaattisesti.

tavu

Eng. byte. Muistin määrän yksikkö. Muodostuu kahdeksasta bitistä Katso myös Kilotavu, Megatavu ja Gigatavu.

TCP/IP

Transmission Control Protocol/Internet Protocol. Hyvin yleinen protokollaperhe. Internetin tietoliikenne rakentuu IP-protokollalle.

tekstuuri

2D-kuva, joka on tarkoitettu kuvaamaan jotain materiaalia. Yleensä 3D-mallin päälle. ks. texture mapping.

telnet

Teletype networking, TCP/IP:n pääteprotokolla, jonka avulla muodostetaan pääteyhteys etäkoneeseen. Katso TCP/IP ja pääte.

texture mapping

Tekniikka, jolla 2D-kuva voidaan kääriä 3D-mallin ympärille. Näin voidaan esittää väritettyjä pintoja ja pintamateriaaleja.

tiedosto

Tietokokonaisuus levykkeellä, kiintolevyllä tai muussa massamuistissa. Katso myös Dokumentti.

tietue

Yksi tietokononaisuus tietokannassa, kuten yksi kortti kortistossa. monta tietuetta muodostaa tiedoston. Katso myös Tiedosto, Kenttä.

TIF

Katso TIFF.

TIFF

Tagged Image File Format. Bittikarttakuvien tallennusstandardi.

Token Ring

Vuoronvälitysperiaatteella toimiva paikallisverkko. Toimii parikaapelissa nopeuksilla 4 ja 16 Mbit/s.

transparent

Läpinäkyvä.

true color

Katso 24-bittinen kuva

TrueType

Eräs kirjasintiedostomuoto, jossa kirjasimet on kuvattu vektoreina ja voivat tulostua kauniina kaiken kokoisina.

tulostin

Printteri. Laite, joka yleensä tekee paperille tulosteen.

tulostus

Yleisnimitys datan saamisesta ymmärrettävään muotoon tulosteena, ruutuun jne.

URL

Universal Resource Locator. Tapa, jolla voidaan paikantaa Internetissä olevia dokumentteja ja tiedostoja. Esim. WWW-osoitteet ovat URL:ia.

usenet

Usenetin uutisryhmät. Kymmeniä tuhansia uutsiryhmiä eri aiheista.

uuencode

Tapa jolla binääristä tapaa voidaan muuttaa tekstiksi, jotta se kulkee virheettömästi myös ASCII-järjestelmien (esim. sähköpostin) mukana. Vastaanottaja jälleen voi uudekoodata tiedon "normaaliksi". MIME-koodaus on nykyään yleisempi.

vaihtonäppäin

Shift. Näppäin, jota alhaalla pitämällä saa mm. isot kirjaimet. Symbolina reunaviivoin piirretty lihava nuoli ylöspäin.

valita

Jotenkin aktivoida eli valita tietty tai tietyt objektit tai tekstialueet tai kuvan osat käsiteltäviksi (siirrettäviksi, tuhottaviksi jne.) Usein Shift- tai Ctrl-näppäintä painamalla ja yhtäaikaa valitsemalla pystyy esim. lisäämään valintaa.

valonlähde

Efekti, joka luo 3D-kuvaan vaikutelman valosta, joka heijastuu kappaleista ja/tai valaisee niitä. Vaikuttaa väreihin, varjoihin ja heijastuksiin. Käytössä voi olla myös monia valonlähteitä.

vektorigrafiikka

Tietokonegrafiikan toinen pääalue (vrt. Bittikartta), jossa kuvadata on kordinaattityyppistä tietoa, joiden väliin voidaan esim. piirtää viivoja, kaaria jne. Myös 3D-grafiikka (paitsi Vokselit) on vektorigrafiikkaa.

vektorointi

Muuttaa bittartta-tyylinen informaatio vektoreiksi.

VGA

Video Graphic Adapter. 640 x 480 resoluutiolla 60 Hz päivitettävä PC:n näyttötila. Perinteinen "perus" näyttötila, johon kaikki PC-koneet vähintään kykenevät. Yleensä nykyään lähinnä pelikäytössä.

virtuaalimuisti

Jos tietokoneen RAM-muisti loppuu, sitä voidaan "jatkaa" puskuroimalla dataa kovalevylle "vituaalisena" muistina. Virtuaalimuistin käyttö on fyysistä piirilevyillä olevaa muistia hitaampaa.

vokseli

3D-pikseli, jolla on syvyystieto. Tehosyöppöjä.

välimuisti

Eng. cache. muisti, johon on levyltä tms. todennäköisesti seuraavaksi luettava asia valmiiksi. Kirjoitettavat asiat kirjoittuvat ensin välimuistiin, josta kirjoitetaan taustalla levylle tms. Suurempi välimuisti lisää yleensä nopeutta.

välistys

Ohjelman kyky määritellä kirjasinten välit kauniiksi tietokoneiden taitto- ja tekstinkäsittelyohjelmissa.

Wide-SCSI

Optio, jolla SCSI-väylän leveys kasvaa 16 tai 32 bittiin. Verrattain harvinainen. Katso myös SCSI ja SCSI-2.

Windows 3.11

MS-DOS:in päälle tehty Microsoftin graafinen käyttöliittymä.

Windows NT, 2000, XP

Microsoftin graafinen käyttöjärjestelmä. Moniajava ja "raskaampi" käyttis, jotka ovat olleet yleisiä yrityskäytössä. Kaikki windowsit ovat melko yhteensopivia.

Windows95, 98, ME

Microsoftin valmistama käyttöjärjestelmä PC-koneille. Yleensä kotikäytössä.

wireframe

3D-mallin "rautalankaesitys", jossa 3D-objektien särmät näkyvät ilman, että mikään jäisi toistensa taakse piiloon. Kuin 3D-hahmo olisi tehty rautalangasta. Nopea piirtää tietokoneella, joten CAD-ohjelmissa tavallinen 3D-perustila.

WMF

Windows metafile. Vektoripohjainen Windows-piirustusohjelmien yhteinen tiedostomuoto

World Wide Web

WWW. Hypertekstijärjestelmä, joka alunperin suunniteltiin CERNin fyysikkojen väliseen tiedonvaihtoon. Katso myös Netscape, Internet Explorer, Lynx ja HTTP.

WORM

Write Once Read Many. Kerran kirjoitettava tallennusväline, yleensä CD-tekniikkaan perustuva. Kerran tallennettua ei voi muuttaa.

WWW

Katso World Wide Web.

WYSIWYG

What You See Is What You Get. Tarkoittaa, että näytöllä näkyvä toistuu tulostettaessa samanlaisena paperille. Dream on, baby.

X

X-ikkunointijärjestelmä. Käytetään erityisesti Unix-koneissa, mutta saatavissa myös muille käyttöjärjestelmille.

X-pääte

X-ikkunointijärjestelmää käyttävä UNIX-pääte. Tavallisesti omalta tiedonkäsitelykapasiteetiltaan vaatimaton ja suunniteltu toimimaan päätteenä jollekin host-tietokoneelle.

Z-buffer

Syvyyspuskurimuisti. Pitää lukua eri objektien etäisyydestä kameraan tietyssä pisteessä, minkä perusteella päätellään esim. 3D-polygonien piirtojärjestys

ääkkoset

Katso skandit.

äänikortti

Yleensä PC-laitteisiin erikseen hankittava lisäkortti, joka tuo mukanaan äänet

 


Google

© ARKIT - Teknillinen korkeakoulu - Helsinki University of Technology. Tämä materiaali on tehty arkkitehdin tietotekniikan opiskelua varten. Materiaalin osittainenkin kopioiminen sekä kaupallinen käyttö missään tunnetussa muodossa, digitaalisesti tai paperilla, on kielletty ilman tekijän lupaa. This material is ment for the study of architectural IT. Even partial copying or commercial use in any form, digitally or on paper, is strictly forbidden without the concent of the author. Last updated 13.01.2005 , Iivo Vänskä.