ARKITADT
takaisin VISUALISOINTI / VIZ RENDER
Visualisointia ja sen tekniikoita käsitellään perusteellisemmin Arkkitehdin visualisointi-kurssilla. Käymme tällä luennolla läpi Adt:n ja Viz Render ohjelmien avulla tuotettavien visualisointikuvien työnkulunYLEISTÄ
Viz Render on Autodesk Viz-ohjelman riisuttu versio, joka sisältyy Architectural Desktop:iin. Viz Render asentuu omaksi ohjelmaksi ja sitä on mahdollista käyttää myös ilman Adt:tä.
KÄYTTÖLIITTYMÄ
voit muokata näkyvissä olevia työkaluja >Customize>Show UI.
MALLINNUS
Mallinnuksen perusteet visualisointikurssilla Ohjeet on tehty Autodesk Viz-ohjelmalle mutta käsitteet ja asiat ovat samoja työskenneltäessä Viz Renderillä.
Mallinnus tehdään Adt:ssä. Adt-malli linkitetään Viz Renderiin. >Link to Autodesk VIZ Render. Komento avaa Viz Render ohjelman ja lataa Adt-mallin ohjelmaan. Viz render tallentaa mallinnustiedostosta oman .drf -päätteisen Viz Render Scenen. Scene nimetään linkitetyn tiedoston mukaisesti.
Viz Renderissä ei voi luoda geometriaa mutta ohjelmassa voit lisätä malliin esim. huonekaluja ja ympäristöelementtejä (File>Merge).
GEOMETRIAN PÄIVITTÄMINEN
Mallia päivitetetään Adt:ssä ja ja muutokset ladataan File Link-työkalulla. Voit ladata joko pelkän geometrian tai Geometrian ja materiaalit. Huom! materiaalien lataus tuo Adt:stä materiaalien määrittelyt ja korvaa Viz Renderissä tehdyt materiaali muutokset.
VALOT JA KAMERAT
Valot ja kamerat visualisointikurssilla
Viz Renderissä malliin lisätään tarvittavat valot ja kamerat.
Yleisvalona kannattaa käyttää Daylight Systemiä, jossa voit määritellä valaistuksen mallin sijainnin ja ja päivämäärän mukaan. Valot ja kamerat luodaan Create työkaluilla.
MATERIAALIT
Materiaalit visualisointikurssilla
RENDERÖINTI
Mallista renderöidään kuva, jossa on realistiset valot ja materiaalit. Materiaaleja valoja ja ympäristöä voi säätää loputtomiin, tässä vaiheessa mukaan astuu näkemys.
Renderöinnin asetuksia säädetään Render Scene työkalulla. Tärkeitä säätöjä täällä ovat
Render välilehdellä
- laskettavan kuvan koko Output Size
- Photorealistic Rendering > Shadows päällä
- Render Option> Use Radiosity päällä jos käytetään radiositeetti laskentaa = luonnolliset valot
- Viewport = mistä näkymästä kuva lasketaanRadiosity välilehdellä
- Initial Quality säätää radiositeetti-valaistuksen laatua. Iso arvo = hyvä laatu ja hitaampi laskenta.
- Radiosity Meshing Parameters > Global Subvision Settings päällä, Meshing size säätää laskettavien alueiden kokoa = mitä pienempi koko sitä tarkemmin valot lasketaan vaikuttaa laskenta-aikaan.
- Rendering Parameters > Re-Use Direct Illumination from Radiosity Solution = säilyttää lasketut radiosity arvot eli ei tarvitse joka rendauksella laskea radiosity arvoja uudestaan. Huom! heittovarjoja ei lasketa tällä asetuksella. Poista valinta, kun lasket lopullista kuvaa.
Enviroment välilehdellä
- Enviroment Map > Use Map, jos halutaan käyttää taustakuvaa
- Exposure Control > Logarithmic Exposure Control > Active
- Logarithmic Exposure Control Parameters säätää renderöinnin valotusta, toimii kuten kameran valotusajan säätö. Brightness ja Contrast arvoilla voi säätää valaistuksen haluamakseen.
© ARKITADT 2005
Tämä materiaali on tehty arkkitehdin tietotekniikan opiskelua varten. Materiaalin osittainenkin kopioiminen sekä kaupallinen käyttö missään tunnetussa muodossa, digitaalisesti tai paperilla, on kielletty ilman tekijän lupaa.
Päivitetty 1.3.2005 Marko Rajala