TKK . Arkkitehtiosasto . arkit . kurssit . A-9.1173
 ARKITADT
takaisin 

PISTEIDEN MÄÄRITTÄMINEN

Tarkkoja koordinaattipisteitä on määritettävä erilaisissa piirtämis- ja muokkaustilanteissa. Esimerkiksi piirrettäessä viivaa LINE- komennolla annetaan viivalle alkupiste ja loppupiste. Pisteet voidaan osoittaa hiirellä tai antamalla ne numeerisesti näppäimistöltä.

Pisteiden osoittaminen hiirellä
Hiirellä pisteitä osoitettaessa hiusristikko (kursori) kuljetetaan haluttuun kohtaan ja painetaan vasemmanpuolimmaista näppäintä. Alareunassa olevasta koordinaattinäytöstä nähdään pisteen sijainti aktiivissa koordinaatistossa. Snapin ja object snapin käyttö mahdollistaa tarkan piirtämisen hiirellä.

Pisteiden syöttäminen näppäimistöltä
Syötettäessä piste näppäimistöltä määritetään se joko absoluuttisen koordinaatiston mukaisesti tai suhteessa johonkin muuhun tunnettuun pisteeseen.

Absoluuttiselta koordinaatistolta annettaessa piste syötetään muodossa x,y tai x,y,z. Kun z koordinaattia ei ole, se oletetaan nollaksi.

Edelliseen tunnettuun pisteeseen voidaan viitata @ -merkillä. Esimerkiksi piirrettäessä viivan jälkeen ympyrä keskipisteenään piste, johon edellinen viiva loppui, voidaan ympyrän keskipisteeksi syöttää @.

Piste voidaan ilmaista myös muutoksena edelliseen pisteeseen. Tällöin käytetään muotoa @dx,dy tai @dx,dy,dz. D tarkoittaa muutosta. Z:n puuttuessa se oletetaan nollaksi.

Muutos voi olla myös kulmiin perustuva. Esitystapa on tällöin @L<A. L=pituus ja A=kulma.

Esimerkiksi näppäimillä syötetty @300<45 antaa pisteen, joka on edellisestä pisteestä 300 yksikön etäisyydellä oikealle yläviistoon 45 asteen kulmassa.

Pisteiden syöttäminen hiirellä ja näppäimistöllä samanaikaisesti
Suorakulmamoodissa (ortho päällä) nopea ja mittatarkka menetelmä syöttää pisteitä suhteessa edelliseen pisteeseen on osoittaa hiirellä siihen suuntaan, mihin seurava piste tulee, antamalla luku näppäimistöltä ja kuittaamalla piste ENTERillä tai välilyönnillä. Tällöin seuraava piste tulee syötetylle etäisyydelle hiiren näyttämään suuntaan.


Google

© ARKITACAD 2004
Tämä materiaali on tehty arkkitehdin tietotekniikan opiskelua varten. Materiaalin osittainenkin kopioiminen sekä kaupallinen käyttö missään tunnetussa muodossa, digitaalisesti tai paperilla, on kielletty ilman tekijän lupaa.

Päivitetty 15.5.2004 Marko Rajala