TKK . Arkkitehtiosasto . arkit . kurssit . A-9.1173
 ARKITADT
takaisin 

ASETUKSET

Alasvetovalikon kohdasta Format> Options avautuu valintataulu, jossa määritetään tiedostojen ja hakemistojen sijainti, näytön asetukset, avaus- ja tallennusasetukset, hiiren oikean painikkeen asetukset sekä käyttäjäkohtaiset profiilit, joihin asetukset voidaan tallentaa.

PIIRUSTUSKOHTAISET ASETUKSET
Tietyillä perusasetuksilla helpotetaan työskentelyä. Perusasetuksista tärkeimpiä ovat:
UNITS eli mittayksiköt ja yksiköiden esitystarkkuus (Format>Drawing Setup)
LIMITS eli työskentelyalueen rajaus (Format>Drawing Limits)
SNAP eli kohdistimen askellusväli ja GRID eli apupisteverkko (Format>Drafting Settings)
ORTHO eli suorakulmapakotus

UNITS
Suomessa käytetyt asetukset:
Length: Decimal, Precision 0
Muut asetukset millimetreinä.

Huom! Precision ei vaikuta AutoCAD ohjelman laskentatarkkuuteen. Mitat eivät automaattisesti ole tasamillimetrejä, vaikka Precision olisi säädetty nollaksi. Piirrettäessä voi kytkeä vaikkapa millimetrin (1) suuruinen SNAP päälle, jotta piirto tapahtuu tasamillimetreillä.

LIMITS
Kuva-alueen rajaus voidaan tehdä jälkikäteen tai sitä voidaan muuttaa kesken työskentelyn LIMITS-komennolla (Format->Drawing Limits). Annetaan vasemman alakulman koordinaatit, esim. 0,0 ja oikean yläkulman koordinaatit esim. 50000,30000. Zoomaus ei kuitenkaan heti reagoi näihin rajoihin, vaan käyttäjän tulee tämän jälkeen antaa komento Zoom All, jos piirustuksesta halutaan näkyville uusien rajojen määräämä alue.

Drafting Settings
Kytkintyyppiset asetukset saadaan päälle laittamalla rasti ruutuun ja snapin ja gridin suuruus voidaan syöttää niille varattuihin kenttiin. Tässä esimerkiksi kohdistimen pienin vapaa liike on 10 mm ja apupisteverkko on 1000 mm. Grid-apupisteet eivät tulostu paperille.

SNAP, GRID ja ORTHO
Snap (F9), Grid (F7) ja Ortho (F8) ovat kytkettävissä päälle ja pois myös kyseisistä funktionäppäimistä sekä tilarivillä (ohjelman alimmainen rivi) olevista painikkeista .

MITTAYKSIKÖT
Piirtäminen voidaan tehdä eri mittayksiköitä perusyksikkönä käyttäen. Suomessa käytetään mittayksikkönä millimetriksi. Joissain tilanteissa voi olla selkeämpää käyttää perusyksikkönä metriä, mutta silloin kyseessä on yleensä jokin erittäin suuri kohde. Esimerkiksi kaupunkien peruskartoissa on perusyksikkönä metri.

UUDEN PIIRUSTUKSEN LUONTI
Uusi piirustus kannattaa aloittaa valmiiksi asetetun mallipiirustuksen eli Templaten avulla (File>New>Use Template). ADT2006FIN.dwt pitää sisällään suomalaiset tyylit ja asetukset. Adt:llä työskennellessä oikeat asetukset ja valmiiksi säädetyt työkalut ovat välttämättömiä.

Aiheesta lisää

Autocad help -> Options Dialog Box


Google

© ARKITACAD 2007
Tämä materiaali on tehty arkkitehdin tietotekniikan opiskelua varten. Materiaalin osittainenkin kopioiminen sekä kaupallinen käyttö missään tunnetussa muodossa, digitaalisesti tai paperilla, on kielletty ilman tekijän lupaa.

Päivitetty 17.1.2007 Marko Rajala